Onneksi olkoon, nuori! Olet läpäissyt työhaastattelun ja saanut kesätyöpaikan, kenties elämäsi ensimmäisen. Käytä tilaisuus hyväksesi, tienaa omaa rahaa ja opi samalla uusia taitoja ja työelämän pelisääntöjä.
Seuraavat vinkit on koottu juuri sinua varten, jotta saat kaiken irti kesäduunista.
Tee kirjallinen työsopimus
Heti työsuhteen alussa kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus, josta ilmenee työaika, keskeiset työtehtävät, työpaikalla sovellettava työehtosopimus, palkka, palkanmaksukausi ja määräaikaisen työsuhteen päättymisaika.
Muista, että työsopimus sitoo niin työntekijää kuin työnantajaa.
Tarvitset työhön verokortin. Verohallinto postittaa sen kaikille 15 vuotta täyttäneille. Voit myös pyytää kesäansion määrään sovitetun verokortin OmaVerosta.
Vaadi kunnon perehdytys
Sinulla on oikeus saada kunnon perehdytys työtehtävistäsi, työturvallisuudesta, työn tekemisen tavoista ja muista työpaikan käytännöistä.
Noudata työaikoja ja esimiehen ohjeita.
Kenenkään ei tarvitse tehdä töitä sairaana. Selvitä työpaikan sairauslomakäytäntö varmuuden vuoksi jo ennalta, jotta osaat toimia sairauden sattuessa oikein ja saat tarvittavan todistuksen poissaoloa varten.
Tutki palkkalaskelma huolella
Myös kesätyöntekijöille on maksettava työehtosopimuksen (tes) mukaista palkkaa.
Monissa tesseissä on sovittu nuorille työntekijöille maksettavasta vähimmäispalkasta, joka on keskimäärin 70–90 prosenttia alimmasta taulukkopalkasta.
Erillisiä lisiä (mm. iltalisä, sunnuntaityökorvaus) ei saa sisällyttää peruspalkkaan, vaan ne on maksettava erikseen ja eriteltävä palkkalaskelmassa.
Ylitöitä voi tehdä esimiehen pyynnöstä tai määräyksestä. Ylityötunnit kannattaa kirjata ylös.
Lue lisää nuoren työntekijän oikeuksista tästä.
Huolehdi turvallisuudesta
Työnantaja vakuuttaa jokaisen työntekijän työtapaturmien varalta. Voit itse vähentää tapaturmariskejä noudattamalla työturvallisuusohjeita ja työnjohdon ja esimiehen neuvoja.
Myös työsuojeluvaltuutettu voi perehdyttää vaaran paikkoihin ja neuvoa henkilösuojainten käytössä.
Laki suojelee nuoria, alle 18-vuotiaita työntekijöitä. Heillä ei saa teettää työtä, joka voi vahingoittaa terveyttä, kehitystä tai koulunkäyntiä. Myös yötyö on alaikäisiltä pääosin kielletty.
Pyydä neuvoa kokeneemmalta
Kukaan ei ole seppä syntyessään. Kysy rohkeasti neuvoa kokeneemmilta työntekijöiltä, jos jokin tehtävä ei luonnistu tai tuntuu vaikealta.
Kysyminen osoittaa aktiivisuutta ja halua onnistua työssä.
Uskalla näyttää erityistaitosi
Jos sinulla on jokin erityinen taito, josta voi olla hyötyä työnteossa, uskalla näyttää se.
Jos huomaat, että jonkin työtehtävän voi suorittaa paremmin tai tehokkaammin sinun tavallasi, ota asia puheeksi työyhteisössä tai esimiehen kanssa. Tulokas näkee työn tuorein silmin ja voi kehittää sitä paremmin kuin vanhoihin rutiineihin urautuneet.
Ole kohtelias ja avulias
Käyttäydy kohteliaasti ja reilusti työkavereita ja mahdollisia asiakkaita kohtaan.
Muista, että epäasiallinen kohtelu ja häirintä työssä on kielletty. Jos koet joutuvasi kiusatuksi, ota heti yhteys esimieheen tai työpaikan luottamushenkilöön tai työsuojeluvaltuutettuun.
Käytä työasua
Monissa töissä työnantaja tarjoaa työntekijöille työasun.
Vaikka se ei olisikaan viimeisen muodin mukainen, sitä pitää käyttää. Kyse voi olla työturvallisuudesta tai työnantajan brändistä, jota halutaan korostaa yhtenäisellä pukeutumisella.
Jos pukeutumiskoodi on vapaa, valitse työn kannalta järkevä ja käytännöllinen asu.
Joissain töissä hiukset on peitettävä tai koruja ei sallita. Syyt voivat liittyä työpaikan hygienia- tai turvallisuusvaatimuksiin. Noudata esimiehen ohjeita.
Liity kassaan ja liittoon
Jo ensimmäisessä kesäduunissa ollessasi voit liittyä JHL:n työttömyyskassaan. Se kannattaa, sillä kesätyö kerryttää työssäoloehtoa ja oikeutta päästä ansiopäivärahan piiriin.
Myös ammattiliittoon voi liittyä vaikka ensimmäisen työsuhteen aikana. Jos jatkat opiskelua, eikä sinulla ole palkkatuloja, saat vapautuksen jäsenmaksusta.
Muista lomakorvaus
Jos et ole pitänyt vuosilomaa kesätyön aikana, on sinulle kertynyt loma maksettava lomakorvauksena työsuhteen päättyessä.
Lomakorvauksen suuruus määräytyy työsuhteen pituuden ja kuukausittaisen työajan perusteella. Esimerkki: Jos työssäolopäiviä on kuukaudessa vähintään 14, kertyy lomakorvausta alle vuoden kestäneissä työsuhteissa kahdelta päivältä kuukautta kohden.
Muista pyytää työtodistus
Työsuhteen päättyessä kannattaa pyytää työtodistus. Siitä on hyötyä hakiessasi uutta työpaikkaa. Myös koulutukseen hakiessa aiemmasta työkokemuksesta voi olla hyötyä.
Jos kesätyötä ei ole vielä löytynyt, ei vieläkään ole myöhäistä. Vapaita paikkoja voit etsiä esimerkiksi Duunitorilta.